Affordable Care Act: Questions and Answers on Over-the-Counter Me. .. http://www.irs.gov/newsroom/article/0,,id=227308,00.htr

l of2

Affordable Care Act: Questions and Answers on Over-the-Counter Medicines and Drugs

Q. How are the rules changing for reimbursing the cost of over-the-counter medicines and drugs from health
flexible spending arrangements {haalth F5As) and heaith relmbursement arrangements {HRAs}?

A. Section 8003 of the Affordable Cere Act established a new uniform standard far medical expenses. Effective Jan. 1,
2111, diskibutions from heallh FSAs and HRAs will be allowed to reimburse the cosl of over-the-counter medicines or
drups only if Ihey are purchased with a prescription. This new rule does not apply o reimbursaments lar the cost of
insulln, which will cantinu= 1o be permittad, even if purchased witheut a prescriptlan.

Q. How are the rules changing for distributtons from health savings sccounts (HSAs) and Archer Medicai
Savings Accounls {Archer MSAs) that are used to reimbursa the cost of over-the-counter medigines and
drugs?

A In accordance with Seclion 9003 of the Affordable Care Act, anly prescribed medicines or drugs (including over-tha-
counler medicines and trugs that are prescribed) and Insulin {even if purchasad without a preseription) will be
considered qualiying medica! expanses and subject to prefereed tax reatment.

C. When will the changes become effective?

A. The chenges are effective for purchases of over-the-counter medicines and drugs wilhout @ prescriplion after Dec.
31, 2018 The changes do not affect purchases of over-the-counier medicines and drugs in 2010, even if lhey are
reimbursed afier Dec, 31, 2010,

Q. How do | prave that | have purchased an over-the-counier medicine or drug with a prascription so that |
can get reimbursed from my employers health FSA oran HRA?

A If'yaur employer's heallh FSA or MRA relmburses these expenses, you would provide the prescriplion (or 2 copy of
the prescription or anolher ilem showing that a prescriplion for the item has been Issued) and the customer recaipt (o
similar third-party documentation showing the date of the sale and the amount of the charga). For example,
documentation could cansist af a customer recelpt issued by & pharmacy thal reflecls the date of sale and ihe amount
of the charge, along wilh a copy of he prascription; or it cowd consist of a cuslamear raceipt {hal identifias 1he rame of
the purchaser {or lhe name of ih& person for wham the prescription 2pplies}, the date and amount of $he purchase and
an Rx number.,

Q. How does this changs affact overthe-counter medical devices and supplies?

A. The naw rule does nat apply 1o items for medical care thal are nol medicines or drugs, Thus, equipmant such g5
crutches, supplies such as bandagas, and tiagnostic devices such as hlood supar test kils will siill qualify for
raimbursement by a healih FSA or HRAIf purchased afler Dec. 31, 2010, and a distribulion from an HSA or Archer MSA
{or the cost of such items will still be taxfres, repardless of whether the ilams are purchased using a prescriplion.

Q. Willl need a prescription 1o use my health FSA, HRA, HSA or Archer MSA funds farinsulin purchases aftar
Dec, M, 20107

A Nao. You can conlinue o use your heallh FSA, HRA, HSA or Archer MSA funds {o purchase Insulin withou! a
prescription after Dec, 31, 2010, ;

Q.1 use health FSA funds for my co-pays and deductibles. Will | st be able 1o relmburse those expenses
with heaith FSA funds after Dec, 31, 20107

A. Yes, Co-pays and deduclibles continue 1o be reimbursable lrom a health FSA after Dec. 31, 2010, Similarly, lunds
framan HRA can continue 1o be used for these sxpenses and a dislribulion from an HSA or Archer MSA for these
purposes will he 1ax-iree.

Q. My company glves me two extra months beyand the end of the year lo submit glaims for health FSA
expenses Incurred during the year, What happens If| purchase over-the-counter medicines or drugs without
a prescription in 2010 but do not submlt the claim for those expenses until January 20117 Will they quallfy
for reimbursement?

A Yes, The new reslricticn on plan relmbursements far the cost of aver-lhe-counder medicines ar drugs wilhout a
prescriplion applies only to purchases that are made afler 2010,

Q. My eompany's health FSA includes a provision fora grace period, so that If | don't spend alt of the money
in my health FSA by Dec. 31 in a glven year, [ ean still use the amount lelt In my health FSA at the end of the
year fo refmburse expenses | ingur during the first 2 ¥ menths of the following year. If | buy aver-the-
counler medicines or drugs without a preseription during the 2 % manth qrace period of 2011, can | stlit use
the amount teft In my health FSA at the end of 2010 to relmburse those expenses?

A. No, The change applies lo purcheses made en ¢r after Jan. 1, 2011, Thus, even If your employer’s plan includes
the 2 % monih grace period pravision, the cost af over-the-counter medicings and drugs purchased withoul &
prascription during lhe first 2 % monihs of 2011 will nol be eligible lo be reimbureed by a healih F5A

Q. If my health FSA or HRA Issuss a debit card that | use to pay for aver-the-counter medicines or drugs, wiil
I stlll ba able to use the card to purchase over-the-counter medicines or drugs after Dec. 31, 20107

A. Generally, yes, If you have a prescription for the medicine or drug. For expenses incured In 2810, you may confinue
to use an FSA or HRA debit card (o purchase aver-lhe-counter medicines or drugs {whather or nol you have a
prescription) at phecmacies and from mail order and web-hased vendars thal sell prescription drugs. Staring &fter Jan,
15, 201, you may continue o use an F5A or HRA debil card 1o purchase over-the-counter medicines or drugs at these
vendors, sa long as you obtain a prescription for the medicine or drug, the prescriplion is presenled ta the pharmacist,
and fhe medicalion is dispensed by the pharmacist and given an Rx number.

Far furthar informatian, including guidance on purchases of aver-ihe-counter medicines and drugs from health care
providers ather than pharmacies and mail order and web-hased venders (such as physicians or hospitals), see (RS
tMotice 2011-5. For guidance on debit card purchases at *80 percent phamacies,” see IRS Molica 2010-50.

Q. If | use HSA or Archer MSA funds to reimburse the cost of over-the-countar medicings or drugs purchased
aftar Dec. 31, 20104 without a prescrlption, what taxes wliil | Incuer?
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A ) you have an HEA or Azrchar MSA, the amaunt of the distribution for expenses ihat are not qualilying medical
expenses wil be Includable in your gress income and subject to an additional {ax of 20%.
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